понеделник, 21 декември 2015 г.

Медени коледни сладки


Остават броени дни до Коледата и как да се сдържа да не споделя с вас една от най - любимите ми рецепти за коледни сладки!
Тази рецепта ми е подарък от един много близък човек, който още в края на 80-те години в България ги приготвяше и печеше по Коледа, за семейство, близки и роднини.
Хубави спомени!
Аз започнах да ги приготвям когато започнах да ставам голям човек и да придавам едно различно значение на Коледата.
В случаят тези сладки ги приготвям на ръка, но вие можете да използвате и кухненски робот.


Продукти:
500гр. брашно
150гр. масло
1 ч.ч. мед
150 гр. захар
2 яйца - жълтъците
1 ч.л.бакпулвер 
1 щипка сода за хляб
1/2 ч.л карамфил
1.ч.л канела

Да запретнем ръкави!

Прибори и уреди:
Купа или тавичка за месене
Шпатула
Тенджерка за водна баня 
Кристално фолио
Точилка
Дъска или плот
Формички за изрязване на сладките
Готварска хартия
Тавички за печене на сладките

Подготовка:
Отделете жълтъците от белтъците, оставете белтъците на страна и разбийте жълтъците.
Разтопете на водна баня медът със захарта, когато се разтопят добавете канелата и карамфила, разбъркайте добре и отделете от огъня като оставите сместа да изстине, а междувременно можете да започнете да приготвяте тестото.
Дръжте под ръка пакета с брашното!

Начин на приготвяне :
1. Изсипете  брашното, захарта и содата за хляб в купата, разбъркайте добре съставките за да се разпределят равномерно, добавете маслото и започнете да месите, маслото трябва да се поеме от сухите съставки и да образува маслени трохи, ще разберете че е готово по пясъчният му вид.
2. Добавете разбитите жълтъци и продължете да месите, трябва да се поемат от тестото. Не месете дълго време ще са ви достатъчни 1-2 мин.
Сега е време да добавите хладката медено - захарна смес с подправките
(Внимавайте, уверете се че сместа ви се е охладила, иначе рискувате да се изгорите доста сериозно!)
3. Добавете медно захарната сме и започнете да замесвате, тестото ще ви изглежда ужасно лепкаво и трудно за работа, съветвам ви да си подпомогнете с шпатула, и лека полека замесвайки и обединявайки сухите съставки с течните ще се образува една лепкава топка, ако ви се струва много лепкава добавете малка шепа с брашно за да я съберете. Ето ви готовата топка медено тесто сплескайте я за да стане на диск и  увийте в прозрачно фолио, сложете да отпочива и стяга за около 30 мин в хладилника. 
4. Извадете от хладилника тестото, и го разделете на 4 за да ви е по - удобно за работа, набрашнете подобаващо плотът и точилката и започнете да разстилате, кората трябва да е дебела около 2-3см. Набрашнете желаните формички и изрежете вашите сладки.
Наредете в тавичката. Печете в предварително загряна фурна на 200t° за 15 мин до златисто.
Изчакайте сладките да изстинат, защото още топли са много меки и ронливи, и няма да успеете да ги извадите от тавичката.

Готовите и изстинали сладки могат да бъдат украсени с белтъчна глазура (Кралска глазура) 
Когато глазурата изсъхне могат да бъдат съхранявани в метална кутия до месец.

Харесайте и коментирайте.

Желая ви добър апетит и Весели празници!!