четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Сос с миди


Невероятно вкусно сосче с миди

Продукти:
За 3 души
пропорциите са приблизителни
500гр. Миди
20 чери доматчета
2-3 скилиди чесън
зехтин
магданоз
сол
черен пипер

300гр. Паста - спагети или лингуине

Прибори и уреди:
Дълбок тиган или Уок
Нож
Дървена лъжица

Подготовка: 
С остро ножче почистете мидите от евентуални остатъци от водорасли и полипи по външните стени на черупките.
Накиснете мидите за 1-2 часа в подсолена вода, за да изхвърлят евентуални остатъци от пясък.
Нарежете доматите на четвъртинки или както ви е най-удобно
Нарежете чесъна на ситно
Настинете магданоза

Да запретнем ръкави:

1. В дълбокият тиган запържете съвсем леко чесъна със зехтина, след което добавете предварително нарязаните домати оставете да поври на слаб огън за около 10 мин, доматките  трябва да са се посгъстили добавете малко сол и пипер.
2. Сложете предварително почистените миди и разбъркайте добре, (не се притеснявайте ако сосчето ви се разводни много, това е напълно нормално, мидите съдържат доста вода и когато се готвят я отделят, точно тази вода прави толкова специални рецептите с морски дарове) покрийте с капак и оставете да поври за около 10 мин.
3. Докато мидите се задушават разбърквайте от време на време, за да сте сигурни че мидите ви са равномерно сготвени и сосчето е разпределено равномерно, опитайте и ако се налага добавете още сол. Накрая посипете с шепа нарязан магданоз.
4. Сварете избраната от вас паста и я добавете в тигана с топлото сосче, разбъркайте добре за да се разпредели соса.
5.Вашата паста с миден сос е готова за сервиране :)

Желая ви добър апетит и да ви е сладко!!!

Няколко много важни съвета, за любителите на мидите които нямат голям опит с тях:
1. За да сте сигурни че мидите ви са добре сготвени, уверете се че всичките черупки са отворени и ядката се е отделила от стените на мидата.

Сготвени миди

2. В случай, че забележите неотворена мида, препоръчително е да я отделите, много вероятно мидата да е мъртва и рискувате да се натровите, ако се опитате да я изядете.

Сурови миди
3. Не забравяйте, че мидите колкото са вкусни толкова могат и да бъдат опасни, осигурете се че купувате пресни живи миди. Пресните миди миришат на море.

4. Винаги ги почиствайте преди да ги сготвите, оставете ги за няколко часа в подсолена вода, за да могат да изхвърлят евентуални остатъци от пясъка, не забравяте че мидите филтрират морската вода и всичко което съдържа. Не случайно ги наричат “черният дроб на морето“.

4. Доверете се на носа си ако усетите неприятен мирис въпреки че мидата се е отворила,
избегнете да ядете набедената мида.

Ако ви е допаднала рецептата сложете лайкче или коментиракте!
До скоро!