четвъртък, 14 май 2015 г.

Хлебче със сирене на конци и зелени подправки


През една скучна понеделнишка вечер ровейки се из нета, открих тази разкошна рецепта за Хлебче със сирене и зелени подправки, прекрасният му вид направо ме порази и ме накара да огладнея :) въпреки че бях вечеряла.
През следващите дни продължаваше да ми изкача пред очите изображението на това топло хлебче със сирене и ароматни подправки, а и продължавах да си го мисля и да си представям вкуса му и колко хубаво ще изгежда поднесено с някое вкусно ястие или като хлебче за мезе придружено с някоя още по-вкусна разядка.
Та за това, един ден реших вместо да копувам хляб да взема и да го направя. 
Рецептат е много лесна, единствено трявба да се заредите с малко търпени, защото на тестото му трябва време да набухне. А докато чакате можете да свършите и нещо друго, не е нужно да чакате до купата с тестото :Р


Продукти:
Зелени подправки: босилек, магданоз, 1 скилидка чесън, розмарин, лучена трева
500гр брашно
1/2ч.л сол
1/2 захар
1 п.к суха мая или 1/2 кубче
1/2 с.л  зехтин  или олио
1/2 с.л масло или маргарин
200гр настърган кашкавал или друг вид сирена от рода на кашкавала като: ементал, гуда, масдам, леардамер, чедар, които при загряване стават на конци :)
325мл. топла вода 

Уреди и прибори:
Дълбока купа или тавичка
Висока правпоъгълна тавичка за печене
говарска хартия
ренде
нож
дъска за рязане
готварска четка или лъжица
точилка (по желание)


Да запретнем ръкави!
Начин на приготвяне:
1. Накълцайте на ситно предварително измитите и подсушени подправки. Ако нямате някоя от подправките не се притеснявайте можете да я пропуснете или заместите с някоя друга ;)
2. Пресейте брашното и го изсипете в дълбоката купа, добавете солта, захарта и сухата мая. Разбъркайте добре за да могат да се разпределят добре из брашното.
3. Започнете да прибавяте зехтина и водата и лека полека да замесвате, докато водата не се поеме от брашното. Не се притеснявайте ако ви се струва твърде рядко и лепкаво, така и трябва да бъде! Ако ви е трудно, добавете още малко брашно, и незабравяйте да не оставяте брашнени бучки в тестото, трябва да е гладко.Ще ви отнеме не повече от 5мин.
Тестото ви е готово!
4.Покрийте купата с тестото и я оставете на топло място за около 2 ч. за да набухне.
* Как действам аз, когато правя тестени изделия и трябва да ги държа на топло за да набухнат: загрявам фурната за около 10мин. на 200°t, след което я изключвам, слагам покритата купата или тавичка с тестото и оставям на топло. Поне така съм сигурна, че темперетурата е равномерна и че тестото ще ми набухне, иначе в нормални учловия може и да трябва повече време. 
5. Извадете готовото тесто, омесетего отново помагайки си с малко брашно и го разделете на 3 части.
6. Вземете правоъгълната висока тавичка предварително послана с готварска хартия и започнете да нареждате. Разстелете тестото по дължината и ширината на тавичката. Ред тесто,подмазвате с масло, ред подпавки, ред кашкавал и така докато не изчерпите продуктите. Оставете малко кашкавал за декорация, като се запече ще му придаде още по хубав и вкусен  вид.
7.Оставете го пак на топло за около 30 мин. за да набухне.
8. Печете в предварително загрята фурна на долен реотан 190°t -200°t за около 40-55 мин. последните 10 мин. включете и горният реотан за да може да се образува коричката.

Добър апетит и да ви е сладко !